Spin around the pole

Suomalainen forum kaikille tankotanssin ystäville. (Päästäksesi lukemaan ja kirjoittamaan kaikille aihealueille sinun on rekisteröitävä käyttäjätunnus itsellesi.)
 
PääsivuPääsivu  Harrastuspaikat  FAQFAQ  HakuHaku  RekisteröidyRekisteröidy  KäyttäjälistaKäyttäjälista  KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät  Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään  

Jaa | 
 

 X-polen huolto ja hoito

Siirry alas 
Siirry sivulle : 1, 2, 3, 4  Seuraava
KirjoittajaViesti
Iina
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 2793
Ikä : 33
Location : Tampere
Registration date : 05.12.2007

ViestiAihe: X-polen huolto ja hoito   To Helmi 28, 2008 11:46 pm

Ihan ensialkuun disclaimer: Minä en ole X-polella töissä enkä ole mitenkään firman virallinen tai edes epävirallinen edustaja, joten näitä ohjeita noudatetaan omalla vastuulla. Jos on epäselvyyksiä tangon hoidosta kannattaa aina olla suoraan yhteydessä firman edustajiin. X-polelta saa aina varmaa tietoa.

Tämän mielessä pitäen, X-polea on tärkeä hoitaa ja huoltaa. Se on tarkasti valmistettu urheiluväline, ja kun monen budjetissa se tuntunee kohtalaisen kalliiltakin soisi sille toki mahdollisimman pitkän käyttöiän. Tässä lyhyesti huolto-ohjeita X-polen elämänlaadun parantamiseksi.

Kun kauan odotettu X-pole paketti vihdoin ovellesi saapuu kutittelee tangolle suoraan hyppääminen varmasti jokaista. Lue ensin ohjeet. Kuulostanee itsestäänselvältä, mutta innostuksissaan ohjeet usein vain vilkaisee läpi. Mukana tulevissa ohjeissa on paitsi tangon pystyttämiseen liittyvät ohjeet myös sen purkamiseen ja varastointiin liittyvää ohjeistusta. Lue ne huolellisesti tangon käyttöiän pidentämiseksi.

Itse tangon huollosta ohjeissa ei ikävä kyllä ole paljonkaan tietoa. Vain kasaaminen, purkaminen ja varastointi. Ainoat huolto-ohjeet olen itse löytänyt hajallaan Vertical Dancen foorumeilta. Lyhykäisyydessään tangon hoito:

Ennen kuin kasaat tangon on tärkeää puhdistaa tangon kierteistä ja pinnalta koneistusrasvat pois. Ennen kuin kasaat tangon, ota käteesi käytetty hammasharja ja suuntaa saippuaveden äärelle. Puhdista kaikki tangon kierreliitokset saippuaveden ja hammasharjan voimin. HUOM! Puhdista vain kohdat, joissa tanko ruuvautuu toisiin tangon osiin tai alaosaan. ÄLÄ pese tai puhdista ylhäällä olevaa kierretappia, joka säätelee tangon korkeutta.

Pestyäsi kierteet saippuavedellä ja huuhdeltuasi saippuat välistä pois on aika kosteussuojata ja öljytä kierteet. Suosittelen tähän tuotetta nimeltä WD40. Suihkuta tätä ohuen suuttimen kautta suoraan kierteille ja pyyhi ylimääräiset pois rätillä. Älä hankaa kierteitä (rätistä voi jäädä kierteiden väliin nukkaa). Nyt tankosi on valmis kasattavaksi.

Kasaa tanko ohjeiden mukaan. Tarkista, että tanko on riittävän tiukalla, mutta älä ylikiristä tankoa! Varsinkin alussa tangon kasaa helposti vinoon, ja ylikiristäminen voi vääntää tankosi kerrasta banaaniksi. Kierteitä jakoavaimella kiristäessä niiden tulee tuntua tiukalta, mutta tankoa ei kuulu kiristää, kunnes se ei mene enää tiukemmalle. Tämä on haitallista tangollesi. Kiristä tanko tiukalle, ja kokeile, pysyykö se tangon ympäri nojaten pyörähtäessä paikoillaan. Jos se liikahtaa, asettele tanko uudelleen suoraan ja kiristä tiukemmalle.

Varmoja merkkejä tangon liian tiukalle kiristämisestä ovat esim. tangon selkeä kääntyminen kaarelle, sekä yläkupolin uppoaminen kuopalle/koveraksi tangon lähistöltä. Jos tanko pitää kolinaa pyörivässä moodissa, on se todennäköisesti hieman vinossa tai ylikiristämisestä vääntynyt.

Saapuessaan tangossa on valmistuksen ja käsittelyn jäljiltä suojaava vahapinta. Poista tämä hankaamalla tankoa rätin kanssa esim. keittiöspriillä tai vodkalla ennen käyttöä. Tanko saattaa vaatia useita puhdistuksia, ennen kuin pinta kuluu pois kokonaan. Jotkut suosittelevat alkupuhdistukseen asetonia.

Tangon kireys olisi hyvä tarkistaa n. puolen tunnin välein tangon ollessa käytössä.

Pura, puhdista, öljyä ja kasaa uudelleen tankosi vähintään kerran kuukaudessa. Tiheässä käytössä tanko voi olla hyvä purkaa ja puhdistaa jopa kerran viikossa. Harvemmassa käytössä parin kuukauden väleinkin saattaa riittää. Tanko usein kiristyy käytössä, ja säännöllisellä purkamisella ja öljyämisellä varmistat, että tankosi saa myös purettua, kun tarvitsee. Lisäksi pidennät tangon käyttöikää. Tangon kunto ja kireys on myös hyvä tarkistaa jokaista käyttökertaa ennen ja jälkeen.
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.tankotanssi.fi
tasuni
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 1994
Ikä : 44
Location : Helsinki
Registration date : 07.12.2007

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Pe Helmi 29, 2008 9:30 am

Hyvät ohjeet. Tarkentaisin seuraavia kohtia:

Lainaus :
Tangon kireys olisi hyvä tarkistaa n. puolen tunnin välein tangon ollessa käytössä.

Tässä tarkoitetaan ennen kaikkea tangon kireyttä katon ja lattian välissä pystysuunnassa (mutta jos tanko löystyy katon ja lattian välissä, myös jengat saattavat löystyä, joten niitäkin kannattaa kyllä tarkistaa). Sitä säädetään tangon yläkupolin alla olevalla pystysuoralla kiristysruuvilla. Tuo puolen tunnin sääntö pätee tankoa muutaman ekan päivän käytettäessä ja johtuu pääasiassa lattian/kokolattiamaton/katon myötäämisestä. X-pole on englantilainen keksintö ja käytössä eniten siellä ja australiassa. kummassakin maassa katot ja lattiat ja talot yleisesti ottaen ovat erittäin haperoita ja ohuita, ja lisäksi lattialla on lähes aina kokolattiamatto. Nämä kaikki antavat periksi monta päivää ja vaativat tangon uudelleen kiristämistä. Suomen oloissa ongelma ei ole näin paha, mutta kyllä esim. RTP:llä lattian laminaattipinnoite myötäsi parin päivän ajan ja vaati tangon kiristyksen. Nyt tanko on ollut käytössä jo monta viikkoa ja pysyy tukevasti paikallaan.

Lainaus :
Pura, puhdista, öljyä ja kasaa uudelleen tankosi vähintään kerran kuukaudessa. Tiheässä käytössä tanko voi olla hyvä purkaa ja puhdistaa jopa kerran viikossa. Harvemmassa käytössä parin kuukauden väleinkin saattaa riittää. Tanko usein kiristyy käytössä, ja säännöllisellä purkamisella ja öljyämisellä varmistat, että tankosi saa myös purettua, kun tarvitsee.

Tässä taas tarkoitetaan tangon jengojen kireyttä. Putket saattavat siis jumittua yhteen jos seisovat kuukausia toisissaan kiinni ilman puhdistusta. Konsti kyllä löytyy jumittuneenkin tangon purkamiseen: Työnnä kierteiden avaustyökalu tavalliseen tapaan putken reikään ja ota sitten vasara ja naputtele työkalua varovasti vastapäivään. Joskus tarvitaan yksi aika luja isku jotta tanko lähtee kiertymään auki.
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Iina
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 2793
Ikä : 33
Location : Tampere
Registration date : 05.12.2007

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Pe Helmi 29, 2008 10:58 am

Hyviä täsmennyksiä, kiitos Surprised Tanssiessahan tosiaan ihon rasvat jne painuvat tangon jengojen väliin. Ja itse en tosiaan tangon kireyttä pystysuunnassa paljon tarkistele kuin vain sen puoli tuntia pystytyksen jälkeisestä käytöstä. Tosiaan harvoin se kireys varsinaisesti antaa myöten, mutta katto- ja lattiarakenteet kyllä. Nykyisessä tilassa on rakenteet betonia, ei tunnu löystyvän juuri ollenkaan. Aiemmassa taas oli puurakenteet a se myötäsikin päivien myötä paineen alla.
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.tankotanssi.fi
nekuliini
hangin in pole with one leg only
hangin in pole with one leg only
avatar

Viestien lukumäärä : 364
Ikä : 36
Location : Siikajoki
Registration date : 21.12.2007

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ke Maalis 05, 2008 6:21 pm

Minä otin itseäni niskasta kiinni ja tein tangolle oikein perusteellisen huollon. Myös uudet jatkopalat putsasin ja öljysin. Ekaa kertaa siis itse purin ja kokosin. Mies on tähän asti toiminut huoltoteknikkona. Puolitoista viikkoa enää hääesiintymiseen. Pitäisi vähitellen saada esitys kasaan. Biisin olen jo omaan juttuun valinnut, mutta Temen ja minun yhteisesitykseen on vaan koreografia.
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Iina
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 2793
Ikä : 33
Location : Tampere
Registration date : 05.12.2007

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Su Maalis 09, 2008 10:32 am

Mulla kanssa mies kasaili noita tankoja ensimmäisiä kertoja. Sitten, kun päätin alkaa opettaa, aloin kasata tangot itse. Pessyt ja huoltanut olen aina omin kätösin. Välillä mies mun puhinaa katsellessa tarjoutuu kyllä auttamaan, mutta yhden mulkaisun jälkeen toteaa että "ai niin" ja lähtee köpöttelemään omille teilleen. Eli mun pitää pystyä kasaamaan tangot itse eri tilanteissa, ja se, että kotona joku auttaa ei ainakaan tee tankojen yksin kasaamisesta luontevampaa. Kyllä se nyt alkaa sujuakin, tuttuun paikkaan saa tangot kasaan n. 10 minuutissa per tanko. Toki jos pitää huoltaa tankoja (öljytä, puhdistaa) välillä vie pidempään, samaten uusissa tiloissa, joissa sopivien jatkeiden haku aina hieman kestää. Muuten alkaa olla jo kunnia-asia kasata nuo tangot aina itse Wink
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.tankotanssi.fi
Henna.C
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 889
Ikä : 31
Location : Oulu
Registration date : 09.01.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ti Helmi 03, 2009 1:54 pm

Iina hei.. toimiikohan tärpätti tangon putsarina Question
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.henna-c.blogspot.com
Iina
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 2793
Ikä : 33
Location : Tampere
Registration date : 05.12.2007

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ti Helmi 03, 2009 1:59 pm

En menis kokeilemaan... Kaikki, mitä laitat tangolle, joutuu kuitenkin myös iholle. Alkoholilla tai asetonilla saa alun suojakalvon pois metallin päältä, sen jälkeen ihan joku mieto saippuavesi tai ajoittainen alkoholilla putsaaminen riittää. Normikäytössä ihan kostealla mikrokuituliinalla saa tangon kyllä jo riittävän puhtaaksi.
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.tankotanssi.fi
Henna.C
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 889
Ikä : 31
Location : Oulu
Registration date : 09.01.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ti Helmi 03, 2009 2:01 pm

Ikkunanpesunestettähän käytetään ilmeisesti myös jonku verran, suositteletko sä?
Jaahas, jaahas, hyvä tekosyy lähtee tästä nyt Alkoon Wink drunken
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.henna-c.blogspot.com
Iina
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 2793
Ikä : 33
Location : Tampere
Registration date : 05.12.2007

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ti Helmi 03, 2009 2:15 pm

Kyl sitäkin voi kokeilla, ite en oo nähny tarpeelliseks Smile Joskus oon yhellä tangolla kokeillu ja tuli kyllä hyvä pito. Alkoholin osalta tullee halvemmaksi ostaa puhdistusspriitä tai desinifiointiainetta kuin viinaa!
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.tankotanssi.fi
Cherrie
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 770
Ikä : 30
Registration date : 27.04.2008

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ke Helmi 04, 2009 1:20 pm

En mäkään kyllä tuota jemmapulloa alkais puhdistusaineena käyttämään. Smile
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Esteria
basic inverter
basic inverter
avatar

Viestien lukumäärä : 41
Registration date : 18.02.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ma Huhti 20, 2009 7:52 pm

Meneekö pahasti pieleen, jos öljyän kierteitä CRC 5-65:lla (http://www.crceurope.com/csp/web/ProdDisp.csp?lng=9&country=FI&product=5-56&business=AUTOMOTIVE) kun sitä meillä olis jo valmiiksi, ettei tarvis ostaa uutta ainetta?
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
jossukka
hangin in pole with one leg only
hangin in pole with one leg only
avatar

Viestien lukumäärä : 283
Ikä : 31
Location : Helsinki
Registration date : 14.03.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ke Heinä 08, 2009 1:43 pm

Hei mistä tota WD40- ainetta saikaan? Yritin selata näitä keskusteluja muttei osunut silmään. cyclops
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Iina
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 2793
Ikä : 33
Location : Tampere
Registration date : 05.12.2007

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ke Heinä 08, 2009 1:45 pm

Vaikkapa rautakaupasta, prismasta tai meidän studiolta Smile Sinällään uusi suositushan on, että tankoja kannattaa rasvata jollain ihan rasva-rasvalla, esim. vaseliinilla tai koneistusrasvalla. Ite käytän WD-40 yhä.
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.tankotanssi.fi
jossukka
hangin in pole with one leg only
hangin in pole with one leg only
avatar

Viestien lukumäärä : 283
Ikä : 31
Location : Helsinki
Registration date : 14.03.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ke Heinä 08, 2009 1:53 pm

Thanks Iina Smile

Eikai siis sitä samaa huuliin laitettavaa vaseliinia? Shocked
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Iina
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 2793
Ikä : 33
Location : Tampere
Registration date : 05.12.2007

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ke Heinä 08, 2009 10:28 pm

Sitä samaa... Vaseliinihan ei kosteuta ihoa, vaan se itse asiassa karkottaa kosteutta. Ihon päälle laitettuna sen pitäisi siis estää kosteutta karkaamasta, tangon päälle laitettuna estää kosteutta pääsemästä tangolle. Vaseliini myös toki estää samalla ihoa "hengittämästä" eli sen käyttö ihon kosteutukseen on hieman kaksipiippuinen juttu.
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.tankotanssi.fi
Arokki
basic spinner
basic spinner


Viestien lukumäärä : 8
Ikä : 26
Location : Jyväskylä
Registration date : 30.11.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ma Marras 30, 2009 11:17 am

Mitäköhän olen tehnyt väärin kun kultainen tanko muuttui paikoittain hopeiseksi elephant ?
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Henna.C
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 889
Ikä : 31
Location : Oulu
Registration date : 09.01.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ma Marras 30, 2009 11:40 am

Titaaninen tankohan kuluu, ja alta voi alkaa paistaa se itse titaani kun sitä tarpeeksi käyttää.. Ei titaani oikeasti ole kultaisen väristä
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.henna-c.blogspot.com
Arokki
basic spinner
basic spinner


Viestien lukumäärä : 8
Ikä : 26
Location : Jyväskylä
Registration date : 30.11.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ma Marras 30, 2009 1:28 pm

...Eli siis muutamassa kuukaudessa...? Tanko on ollut nyt alle 2 kk ja oon pyörinyt n. 1-1,5 h / päivä.

EDIT: Miten kuluneen tangon hoito eroaa uudesta?
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Ish
Superman
Superman


Viestien lukumäärä : 2611
Location : SEINÄJOKI
Registration date : 10.11.2008

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ma Marras 30, 2009 2:27 pm

Millä oot putsannu sitä?
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Arokki
basic spinner
basic spinner


Viestien lukumäärä : 8
Ikä : 26
Location : Jyväskylä
Registration date : 30.11.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ma Marras 30, 2009 3:51 pm

Mikrokuituliina + desinfiointiaine.
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Henna.C
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 889
Ikä : 31
Location : Oulu
Registration date : 09.01.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ti Joulu 01, 2009 11:24 am

Mistäs ostit sen? Kandee laittaa varmaan ostopaikkaan kyselyä, että miksi tanko on kulunut niin nopeaa. Ei kai se ihan normaalia ole noin nopeaa kuitenkaan kulua??
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.henna-c.blogspot.com
Iina
Superman
Superman
avatar

Viestien lukumäärä : 2793
Ikä : 33
Location : Tampere
Registration date : 05.12.2007

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ti Joulu 01, 2009 11:44 am

Riippuu siitä, kuinka sitä paljon sieltä jo hopeaa paistaa. Kultainen titaanihan kuluu hopeiseksi pidemmän päälle, kun alkaa ensin väri kulua ja sitten jo teräs paistella pinnoitteen alta. (Titaanihan ON lämpökäsiteltynä kultaisen väristä - tai pinkin, turkoosin, sateenkaaren väristä, eli mitään eri aineesta tehtyä värikalvoa siinä ei ole pinnassa).

Sullakin on tankoa käytetty jo aika paljon joten kulumisen määrästä riippuen on ihan normaalia. Vanhalla studiolla titaanitangoista kului alle puolessa vuodessa toinen puoli ihan kokonaan hopeisiksi, kun käyttöä tangoilla oli keskimäärin 2 tuntia / arkipäivä, joskus harvoin kolme. Kuulostaahan tuo kuluminen aika nopealta, muttei mitenkään poikkeukselliselta.

Ihan sen titaanisen X-polen (ainakin englanninkielisissä) ohjeissakinhan lukee, että se väri tulee lähtemään, ja että kyseessä on kosmeettinen haitta, joka ei vaikuta tangon huoltoon tai käyttöön mitenkään. Muistaakseni vielä isolla siinä pinkassa, missä lukee vielä isommalla, että avattava ja luettava ennen käyttöä.
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot http://www.tankotanssi.fi
Arokki
basic spinner
basic spinner


Viestien lukumäärä : 8
Ikä : 26
Location : Jyväskylä
Registration date : 30.11.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ti Joulu 01, 2009 11:53 am

Ostin antishopista jyväskylästä... ja joo toi kuluma on yläosasta (tukee tätä luonnollisen kuluman teoriaa).

Luin kyllä ohjeet ennen käyttöä, mutta tällä englannilla... Embarassed
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Miracle
basic spinner
basic spinner


Viestien lukumäärä : 12
Ikä : 31
Location : Turku
Registration date : 13.11.2009

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ti Joulu 01, 2009 7:14 pm

Nyt nolottaa.... mutta, voinko siis pyyhkiä jemmapullon tuotteilla (eli viinalla) tankoni ensiliukkaudet pois?? Very Happy mulla kun sattuu tällähetkellä olemaan enempi noita jemmapulloja kuin mitään muita pesuaineita..... Embarassed
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Nina
hangin in pole with one leg only
hangin in pole with one leg only
avatar

Viestien lukumäärä : 422
Ikä : 31
Location : Järvenpää
Registration date : 17.03.2008

ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   Ti Joulu 01, 2009 7:52 pm

Voi ja suosittelen lämpimästi. Mulla on kaapissa 80 prossasta ihan tota varten ja hyvin on toiminut! (Ja mä en edes juo alkoholia, mutta mitäpä sitä ei harrastuksensa eteen hankkisi Very Happy )
Takaisin alkuun Siirry alas
Näytä käyttäjän tiedot
Sponsored content
ViestiAihe: Vs: X-polen huolto ja hoito   

Takaisin alkuun Siirry alas
 
X-polen huolto ja hoito
Takaisin alkuun 
Sivu 1 / 4Siirry sivulle : 1, 2, 3, 4  Seuraava

Oikeudet tällä foorumilla:Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Spin around the pole :: Välineet-
Siirry: